Op klimaatmissie

Ik ben vóór klimaatverandering!

Nee écht, serieus! Ik vind dat het werkelijk tijd wordt voor een ‘warmer klimaat’.

En jij dan mooi mens? Hoe zit het met jouw behoefte aan warmte, aan een mildere atmosfeer, aan de zachte streling van fris zwoele lucht om je heen? Hoe mooi zou het zijn als je steeds zo’n comfortabel klimaat om je heen kon hebben. Natuurlijk ook met af en toe een buitje, de plantjes moeten ook water en de wind mag er ook zo nu en dan flink doorblazen. O en het kan niet altijd rozengeur en maneschijn zijn, dus af en toe zijn er donkere wolken die dan weer gezellig wegdrijven. Lijkt het je wat?

Smeltende ijskappen lijken me niet zozeer een probleem, als het de ijzige kou uit de lucht haalt. Natte voeten? Hmm, daar bieden bootjes uitkomst om heerlijk te drijven en in een werkelijke flow over de golven te kabbelen. Al kabbelend kun je aanmeren bij onbekende oorden, misschien wel om een nieuwe plek te vinden.  En hoe heerlijk is het dan als je daar een wereld vindt waar het leven net als in het nieuwe klimaat aangenaam harmonieus kan zijn.  Mensen die met respect, zorgzaam en compassievol met elkaar omgaan. Een samenleving die zich bewust is van haar eigen verantwoordelijkheid en in balans leeft met de leefomgeving. Waar ieder het recht en de kans krijgt om vanuit eigenheid te leven. Misschien niet helemaal het hemels paradijs, maar een niveautje of twee lager. Wat denk jij, ga je met me mee?

Als ik het zó bekijk, dan ben ik werkelijk voor klimaatverandering!

Wie mij een beetje kent of mijn Facebook of LinkedIn-posts volgt, weet dat natuur en milieu mij heel erg na aan het hart liggen. Dat ik juist alle ontwikkelingen die bijdragen aan het tegengaan van alle nadelige effecten van ons menselijk handelen toejuich. Sterker nog, mijn expertise staat specifiek ten dienste van diegene die hierin betekenisvol een rol oppakken. Mensen met een missie noem ik ze, mensen die zich op uiteenlopende manieren inzetten voor de wereld van vandaag en morgen. Zij zijn degenen die werken aan klimaatverandering! Zij werken aan een klimaat van bewustwording en verantwoordelijkheid nemen. Het klimaat van medemenselijkheid, waar warmte en compassie de wolken doen wegdrijven, de kou uit de lucht halen en dreigingen worden ondervangen door een vlot te bouwen dat meedrijft tot er nieuw land gevonden is.

Ik ga hier niet beweren dat de wereld steeds slechter wordt. Er zijn heel veel zorgwekkende situaties rondom armoede, onderdrukking, geweld, discriminatie, dierenleed, vervuiling en vele andere misstanden. Nog altijd is er honger en zijn er vele miljoenen vluchtelingen. Er zijn een aantal leiders van naties, die het woord leider -naar mijn beleving – niet waardig zijn en die nogal wat zaken beangstigend  op scherp zetten. Tóch zijn er ook heel veel mooie en positieve ontwikkelingen. Voor veel meer mensen, en gelukkig ook meisjes, is er meer educatie. Ook medische behandeling is voor steeds meer mensen beschikbaar, al is dat nog wel vaak magere zorg. Nederlanders behoren gemiddeld genomen tot de gelukkigste mensen op aarde, zeggen onderzoekers. Ik ben op een leeftijd dat ik wat decennia terug kan kijken en dan zie ik zoveel waardevolle ontwikkelingen, waar heel wat taboes zijn doorbroken en ooit eerder onbespreekbare onderwerpen nu de gewoonste zaak van de wereld zijn.

Zoveel goeds en toch … leven we in een wereld waar velen nog winst boven waarde stellen. Een wereld waar alles is gekoppeld aan geld en waar spreken over echte zielenroerselen nog steeds geen algemeen goed is. De mens heeft zich losgemaakt van de natuur, van zijn leefomgeving waar diversiteit en natuurlijke processen zorgen dat alles in balans kan blijven. Een hoofd-samenleving die wel wat hart kan gebruiken. En dus is het de hoogste tijd voor een klimaatverandering!

Ben jij een mens met een missie? Heb jij het gevoel dat je iets bij te dragen hebt aan deze wereld? Een technisch oplossing voor het voedsel van de toekomst of om de menselijke nestvervuiling op te ruimen. Jij bent misschien wel degene die weet dat jij iets speciaals voor dieren kan doen. Of heb jij een niet te remmen gedrevenheid om als een ware lichtwerker mensen te helen? Dan is het nu jouw tijd! Ga luisteren naar jouw hart, voel je geroepen om dát te doen waar jouw talenten je toe uitnodigen. Doe waar je – misschien onbewust – moeiteloos goed in bent. Gá het klimaat veranderen!

Durf jij het aan? Laten we dan samen op weg gaan naar de toekomst en het klimaat veranderen. Samen zorgen dat ijskappen smelten en er échte mensen onder vandaan komen, zodat de echte ijskappen in stand blijven. Met elkaar zorgen dat er waar we ook zijn meer warmte in de lucht hangt, dat er ideeën uitgewerkt worden die zorgen voor die frisse wind om nieuwe oplossingen te vinden en dat we bootjes bouwen om elkaar te vinden. Het hoeven geen grootse projecten te zijn, alle veranderingen beginnen klein. Ga je mee samen op weg naar de toekomst?

En ben je op pad om jouw missie waar te maken, maar loop je tegen onzekerheden of blokkades aan,  schroom niet en neem contact op.

Sabine / ACT2B…/ Februari 2020

2 antwoorden
  • Sabine Alders zegt:

   Hé ‘Anoniempje’, (of mag ik je Maaike noemen?)

   Wat een mooi klein grootste project! Wat tof dat je dit zo doet, dat werkt voor mij weer heel erg inspirerend en past helemaal bij dit Inzichtbericht en deze blog.
   Geweldig om te zien welke stappen er gezet worden, die bijdragen aan verandering. Zo ook de ontwikkeling die jij doormaakt, mooi mens met een missie! Geweldig gevonden, Kabaal-podcast voor alledaags activisme. Alleen de trailer maakt me al blij 😊, tof om zo te delen wat jou raakt. Ik ga je zeker volgen.

   Hartegroet,
   Sabine

Reacties zijn gesloten.