Over vanzelfsprekendheid en zekere onzekerheid

Over vanzelfsprekendheid en zekere onzekerheid

Het is tijd voor een – beetje lang – persoonlijk bericht. De afgelopen maanden hebben mij behoorlijk wat onzekerheid en verdriet toebedeeld. En dat in de al zo onrustige tijd waarin we het met elkaar moeten zien te redden.

Ik kreeg te maken met een lange periode van onzekerheid over mijn gezondheid en met het plotseling verlies van een zeer dierbare vriendin. Ik ben oud genoeg – laat ik niet zeggen wijs genoeg 😉 – om het te bezien als de dingen van het leven waar we allemaal op de een of ander manier mee te maken krijgen. Het zijn die momenten die mij uitdagen om te leren en te ontdekken hoe ik het beste uit mijzelf naar boven kan halen. In mijn levensvisie hebben de meeste gebeurtenissen betekenis, dienen ze een doel, al was het maar om in bewustzijn te groeien en niets als vanzelfsprekend aan te nemen.

Een reeks van medische onderzoeken, die aanleiding gaven tot onzekerheid, en het plotseling overlijden van een dierbare vriendin, zorgden ervoor dat niets meer vanzelfsprekend was. In alle eerlijkheid is het geen fijne periode. Wat ik daarvan ‘leerde’ mocht ik ook al eerder ervaren, maar toch zorgt deze periode weer voor verdieping en verdere bewustwording.

Het is bijzonder om te ervaren welke impact onzekerheid heeft op je denken en doen. Wanneer onzekerheid de overhand neemt, ontstaan situaties waarin rationeel denken lastiger wordt. Daarin kan tunnelvisie ontstaan en álles rondom die onzekerheid lijkt onzeker te worden. Wonderlijk hoe het dan niet alleen ingrijpt op je dagelijks handelen, maar ook welk effect het heeft op je mentale en fysieke gestel. Geen nieuws natuurlijk, maar wel ‘interessant’ om te ervaren. Zo kon ik ervaren dat op enig moment mijn aandacht zich alleen nog kon richten op dat bedreigende euvel in mijn lijf. Ook zo’n beetje als het effect van de beruchte ‘roze olifant’. Als je je voorneemt er niet aan te denken, ben je zo gefocust op ‘er niet aan denken’ dat dát dus feitelijk is wat je de hele tijd doet. Het vermijden van iets, is het namelijk evenveel aandacht geven alleen in andere vorm. Heb je weleens ervaren hoeveel energie het vermijden van iets (of iemand) kost?

Verdriet kan hetzelfde met je doen. Men spreekt niet voor niets van ‘gek worden van verdriet’. Ook verlies van een dierbare zorgt voor onzekerheid. Je leven raakt uit balans, wanneer diegene die zo’n vast onderdeel van jouw bestaan vormde er plots niet meer is.

Kijk eens naar de wereld om je heen. Herken je wat er gebeurt met mensen nu we in een tijd van onzekerheid ons staande moeten zien te houden. Geen vijand om tegen te vechten, maar iets waarvan niet zeker is hoe bedreigend het feitelijk is en toch wordt er ‘gevochten’. Een veelheid aan meningen en uiteenlopende visies bieden sommigen ‘een zekerheid’ die houvast biedt in onzekere tijden, wat vervolgens weer leidt tot polariteit en nieuwe onzekerheid.

Het volgende gedicht van Hans Stolp raakte me:

Ben jij één van hen?

Als angst en onzekerheid
over all

es wat er in de wereld gebeurt,
ons overvalt, zijn er mensen nodig
die vol vertrouwen in het leven staan,
omdat ze weten: deze angst en deze paniek,
het zijn geboorte weeën van de nieuwe tijd,
de tijd van de geest, die dwars
door de chaos heen geboren wordt.
Ben jij één van hen die wéten
en die in staat zijn het vertrouwen te bewaren?

Alles lijkt alleen nog te draaien om iets dat we niet kennen, waarvan we niet weten of en hoe het ons kan raken. Waarvan we wel merken dat het velen uit balans brengt, dat het onzeker maakt en dat het ‘normale’ denken en doen er flink door verstoord raakt.

Weet je hoe ik het doe?: Ik luister naar wat anderen uitspreken over hun visie, hun mening en ik hoor de angsten die eronder leven, overdenk wat er op deze wijze aan energie de wereld in geslingerd wordt en blijf zo dicht mogelijk bij mijzelf. Soms een pittige uitdaging, maar Ik vertrouw op mijn intuïtief weten en kies voor standvastigheid in neutraliteit en het uitstralen van harmonie, begrip en in liefde te handelen.

♡ Sabine

Hoe is dat voor jou? Ben jij één van hen die wéten en die in staat zijn het vertrouwen te bewaren?

Hoe ga jij om met onzekerheid en verdriet? Hoe blijf jij overeind in een onzekere wereld?

Ik hoop dat jij jouw visie of ervaring wilt delen!

En heeft onzekerheid jou in zijn greep … voel je dan vrij en benader mij voor een ongewoon goed gesprek. Zo gepland, geef me gewoon een berichtje via www.act2b.nl/contact

Feel free to act to be the bést You can be!

Sabine Alders-du Bosc/ACT2B…

9-10-2020