Later als ik groot ben!

Later als ik groot ben!

Ik betrapte me er vorige week op dat ik opnieuw plannen aan het maken was voor wat ik ooit nog allemaal kan gaan doen. Ze is mij niet vreemd die gedachte over volgende stappen, mogelijkheden, ontwikkelingen die na deze stap kunnen volgen. Plannen over wat ik nog zou kunnen worden, gewoon omdat ik iets op de radio hoorde dat direct mijn ideeënfabriek aan het werk zette. Of plannen over hoe mijn leefpatroon te veranderen ‘als alles hier op orde is’. Plannen over nog een studie, omdat mijn hart steeds vreugdesprongetjes maakt als over dát thema lees. Maar vooral plannen over schrijven!

Het is gek, maar bijna al mijn andere geliefde activiteiten verbleken als ik nadenk over schrijven. Maar schrijven was altijd iets van ‘later als ik groot ben’ en dús heb ik uitgesteld, zo nu en dan wel  in de kantlijn van mijn leven geschreven, maar het échte werk uitgesteld tot later. En nu ‘later’ toch zo langzamerhand ‘nu’ is geworden, kom ik maar moeilijk los van dat ‘later als ik groot ben’! Want wanneer ben ik groot genoeg? Wanneer is later eigenlijk? Ooit had ik de verwachting te weten wanneer ik groot genoeg zou zijn om ‘later’ nu te laten worden. Tijd om die verwachting bij te stellen, want inmiddels ben ik – zowel in- als extern – vele maten gegroeid en wat mij betreft is dat eigenlijk wel groot genoeg. Later begint nú!

En jij … wat verwacht jij dan?
Wat is  jouw ‘later als ik groot ben’?
Had, of heb, jij ook zo’n beeld van iets dat jij op enig moment nog waar gaat maken?
Of misschien is jouw later er nu al en ben jij precies zo, of anders, groot als je verwacht had te zullen worden.

Bijzonder toch hoe vaak je voorwaarden verbindt aan datgene wat je ooit hoopt te kunnen realiseren. Je hebt de verwachting dat als je eerst dat diploma behaalt, die baan hebt of in dat ene huis woont, dat je dán genoeg weet, voldoende ervaring hebt, je gelukkig voelt of de tijd krijgt om …. Hierbij stel je vaak je grootste verlangen uit, in de veronderstelling dat je er op enig moment aan toe bent.  Je verwacht dat het je dán gegund is of dat je jezelf dat dan pas gunt als beloning voor hard werken.

Voor sommige zaken is het logisch dat je eerst iets moet doen voordat je het andere kunt doen. Je rijbewijs moet je bijvoorbeeld eerst zien te behalen voordat je redelijk verantwoord in een auto kunt rijden. Maar kijk eens terug in jouw leven, hoeveel Later-als-ik-groot-ben’s telt jouw leven?

Wat verwacht jij überhaupt van dat later als ik groot ben? Misschien verwacht jij geluk, rust, erkenning, geld, aanzien, plezier.

Wánneer is jouw ‘later’? Welke verwachting heb jij van ‘groot zijn’?

En wat is de eerste ‘later als ik groot ben’ die jij direct kunt gaan omzetten in ‘nu ik groot genoeg ben’?

Ben jij op zoek naar jouw ‘later als ik groot ben’, blijf je steken in verwachtingen? Soms helpt een ongewoon goed gesprek je op weg. Zo gepland, geef me gewoon een berichtje via www.act2b.nl/contact

Wil je meer weten over de impact van verwachtingen op jouw denken en doen, volg dan de facebook-pagina ‘Wat verwacht jij dan?’

Feel free to act to be the bést You can be!

Sabine Alders-du Bosc/ACT2B…

25-5-2020